Annons:
Etikettbeteenden
Läst 17519 ggr
reverse
5/1/11, 7:32 PM

Premacks princip

Principen har fått sitt namn efter psykologen David Premack som utvecklade den. Premacks princip är inget exklusivt för klickerträning, men är mycket användbart inom operant betingning och inlärning.

Principen går ut på att ett mer troligt beteende (något som är mycket åtråvärt) kan användas som en förstärkare för ett mindre troligt beteende (något mindre åtråvärt). Som djurägare kan man säga att högst troliga beteenden är sådant som djuret vill göra, mindre troliga är sådant som du vill att djuret ska göra.

Leka med andra hundar = mycket åtråvärt för många hundar. Foto: Lina Wallin

Beteenden som är högst troliga (mycket åtråvärda) är oftast oberoende av att du som ägare lägger dig i, utan är snarare aktiviteter som är frivilliga och njutbara i sig själva. För hundar är det ofta mycket åtråvärt att springa och leka med de andra hundarna, jaga efter haren, lukta på intressanta doftfläckar eller skälla på folk och andra hundar som passerar förbi staketet. Barn vill hellre se på TV än att städa rummet, eller äta glass istället för broccolin. En hamster vill hellre rymma iväg ur buren än att klättra upp i din hand.

Mindre troliga (alltså inte så åtråvärda) beteenden är ofta sådana vi lärt in och tränat - som inkallning och att gå fint i kopplet. Många av oss har säkert en felfri inkallning på våra hundar i en miljö utan några störningar, men flyttar vi oss till hundrastgården är bilden en helt annan - inkallningen funkar inte särskilt bra alls och hunden kommer kanske först när den har tröttnat på att leka med de andra hundarna. Om du då kopplar din hund och genast kör hem för att sura har du inte använt Premacks princip, utan snarare straffat din hund genom att ta bort något som den vill ha.

Så som Premacks princip funkar med exemplet ovan ska du, istället för att koppla hunden och gå därifrån, sända iväg din hund att leka igen, eller sniffa på de intressanta doftfläckarna eller vad det nu var hunden gjorde för värdefull aktivitet innan du kallade på honom. Upprepas detta så blir inkallningen mer och mer entusiastisk. Hunden har lärt sig att genom att göra det du vill (komma på inkallning, mindre kul) får han göra det han vill (leka med andra hundar, mycket åtråvärt). Det ena beteendet blir en förstärkare för det andra, eftersom det ena är en förutsättning för att det andra ska kunna hända.

En smart start är att först skriva ner vad det är du vill ha av din hund/ditt djur, vad den ska göra. Nästa steg är att ta reda på vad det är din hund vill göra/vill ha. (Alla hundar är exempelvis inte sociala och då inte intresserade av att leka med andra hundar, ta reda på vad som är åtråvärt). Har du en hund som älskar att simma? Gör gå-fint-i-kopplet till en förutsättning för att få simma i sjön. Vill hamstern bara sticka iväg? Gör dina händer till en förutsättning för att kunna komma ur buren. Har du en hund som bara går med nosen i backen och spårar hela tiden? Utnyttja det till att få ögonkontakt - hunden tittar på dig och får tillåtelse att gå iväg och sniffa på det intressanta.

Som med all träning kan man inte börja med att kräva 20 minuters fokus på dig och sedan får hunden sniffa på vad den vill, utan man börjar med små kriterier och höjer efterhand. Ett snabbt ögonkast blir någon minut, som blir till fler minuter.

Kom också ihåg att förstärkares värde är dynamiskt. En hund kan älska att kampa med sin favoritleksak över allt annat - men kanske inte när den redan är mycket trött. Exempelvis.

Källor:

Premack principle

Premack and the recall

McDevitt, L. (2007) Control Unleashed. Clean Run Productions LLC

 //Lina

Annons:
Cahira
9/10/13, 11:09 PM
#1

Denna tåls bumpas. :) Använder detta rätt så mycket i vardagslydnaden. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Kelin
9/11/13, 12:16 AM
#2

Denna metod har jag använt mig av omedvetet kul att ha något att hänvisa till! Mina hundar lyssna absolut inte på inkallning, men varje gång dem kommer nu får dem göra ett favorit trick ex. Hoppa genom benen. Så nu räcker det att jag ställer mig med benen i en cirkel så kommer dem i full galopp ;)

Cahira
9/11/13, 12:21 AM
#3

#2 Jag tränade kopplande med denna metod. Jag kallade in och i början blev det godis och sen sa jag åt hunden att springa igen, och kallade in och yoyoade så tills hunden var trött nära och jag tog tag i halsbandet, kopplade, klappade om, belönade och släppte igen. Detta gjorde att kopplandet betydde inte att inkallning = kopplande = slut på kul. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Kelin
9/11/13, 6:46 AM
#4

#3 kul när metoder som är enkla att använda sig av på promenad fungerar! Dessutom blir det inga godisfixideer ;) Just kopplande har inte varit nått problem då dem oftast är lösa, men sen när man får ett rådjurs spår eller nått är det väldigt kul! Så de var svårt att ha dem lösa, men nu kommer dem på inkallning och får därmed gå lösa i princip överallt. Dem håller sig närmare för dem vet att jag ibland blir sådär suuuuper rolig och det vill man absolut inte missa! För att få dem att hålla sig närmare hitta jag på lekar i skogen gjorde spår, godisträd, apportera, gömde mig så dem fick hitta mig osv. Efter det håller dem ett bra avstånd och lämnar inte 5m radien i onödan!

Cahira
9/12/13, 1:57 AM
#5

#3 Härligt! :) Nu när jag bor här är hundarna lösa jämt med, men då vi hade hundmöten förr och skulle gå nära större vägar brukade jag koppla och hade en väldigt äventyrlig hund. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: