Annons:
Etikettom-klicker-begrepp-termer-etc
Läst 14568 ggr
reverse
2011-04-15 14:31

Vad är klickerträning?

Många säger att de klickertränar. Vad innebär det att klickerträna? Vad är inte klickerträning? Det krävs mycket mer än att ha en klicker i handen för att vara klickertränare.

Foto: Lina Lyckelin (fd Wallin)

Karen Pryor Clickertraining and Sunshine Books, Inc. skriger att “klickerträning” är ett populärt ord för den tränings- och undervi sningsmetod som är baserad på vad vi vet om hur inlärning sker hos levande organismer.

Kort om Karen Pryor: Hon är en världsledande talesperson och lärare för effektiv träning utan tvång. På 1960-talet arbetade hon med delfiner och revolutionerade djurträningen genom sitt då banbrytande tvångslösa träningssätt baserat på operant betingning och användandet av en betingad förstärkare. Hon har en 40-årig karriär bakom sig och har utbildat forskare, professionella tränare, zooskötare och vanliga djurägare. Det är Karen Pryor som skrivit boken ”Don’t shoot the dog!” eller ”Skjut inte hunden!”, som anses vara en bibel när det kommer till klickerträning.

Forskning har visat att alla varelser med större sannolikhet kommer att lära sig och upprepa saker som resulterar i konsekvener som de vill ha och tycker om – vare sig det är en hund, katt, delfin, häst eller människa. Konsekvensen är vad vi populärt kallar belöning och själva processen är förstärkning. Klickerträning är alltså en träningsmetod grundad på positiv förstärkning.

Canis’ Morten Egtvedt och Cecilie Køste delar upp definitionen av klickerträning i 4 punkter (här kommer hunden att vara exempel på djur):

1. Fokus på att belöna rätt beteende genom positiv förstärkning, negativt straff och utsläckning.
2. Bygga på egna initiativ och frivilliga beteenden från hunden.
3. Metodiskt användande av en betingad förstärkare (exempelvis en klickerdosa).
4. Att man stödjer sig på beteendevetenskapliga teorier och koncentrerar sig på det man kan se.

Vad betyder alla konstiga begrepp??

Noggrannare förklaringar av dessa olika termer kommer skrivas i separata artiklar, men här går vi kortfattat igenom de som kommit upp här.

Positiv förstärkning: Du lägger till något som hunden vill ha och sannolikheten ökar att beteendet upprepas. Exempelvis får hunden en godbit när den sätter sig.

Negativ bestraffning: Du tar bort något som hunden vill ha och det blir mindre sannolikt att hunden upprepar det beteendet. Exempelvis vänder du ryggen till din hund när den hoppar upp på dig, alltså, du tar bort uppmärksamheten hunden vill ha om den hoppar och detta minskar sannolikheten att den hoppar för att hälsa igen.

Utsläckning: Går ut på att inte förstärka något som tidigare blivit förstärkt. Exempelvis en hund som hoppar upp på dig för att hälsa och få uppmärksamhet när du kommer hem. Om nu uppmärksamheten, som hunden vill ha, ständigt uteblir så länge den hoppar, så kommer beteendet att dö ut, släckas. Hur man gör kan ju se olika ut, man vänder ryggen till, går ut igen, står blickstilla utan att ge ögonkontakt osv och hunden får uppmärksamhet först när den har alla t assar i backen som ett alternativt beteende. Kontentan är att om det inte förstärks, så kommer det att dö ut.

Operant betingning: Den amerikanske forskaren B F Skinner räknas som den viktigaste upphovsmannen bakom teorin om operant betingning, som kort kan beskrivas som att en individs beteenden styrs av vilka konsekvenser beteendet får – om det lönar sig eller inte. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte är omgivningen som bestämmer vad som är förstärkande eller bestraffande – för vissa kan exempelvis all form av uppmärksamhet vara förstärkande, även negativ sådan.

Betingad förstärkare: Är ett stimuli som systematiskt har kopplats samman med en obetingad förstärkare. Klickern är exempel på en betingad förstärkare och godis är exempel på en obetingad förstärkare. (Du lär hunden att en klicker innebär att något gott är på väg, men du behöver inte lära hunden att godis är gott)…

Klickerdosan 

Klickern är ett verktyg i inlärning. Med den kan du markera exakt vad det är du vill se mer av. När du nått slutmålet med tex din hund och hunden kan beteendet, du har ett fungerande signalord på det som hunden lyssnar på osv - då behöver du inte ha klickern till det beteendet längre. Inlärningsbiten är ju över. (Sedan kanske du bestämmer dig för att du vill finputsa, forma om osv, men det är en annan historia). Klick ska ALLTID (alltid alltid alltid) efterföljas av en belöning. Det finns inga undantag. Om du klickar fel är det ditt fel och inte djurets. Klicket är en betingad sekundär förstärkare som talar om att en primär förstärkare (belöning) är på väg. Vad som är belönande bestämmer inte du, utan individen du tränar. Vissa hundar hoppar genom brinnande ringar för att få jaga en boll som belöning, andra är mer matorienterade.

Vad klickerträning INTE är:

Användandet av positiv bestraffning och negativ förstärkning, korrigera hunden när den gör fel, vilket bryter mot ”krav 1” ovan.

Positiv bestraffning innebär att tillföra något obehagligt/något hunden inte vill ha för att ett beteende ska bli mindre sannolikt. Exempelvis vrida om örat på hunden om den släpper apportbocken.

Negativ förstärkning innebär att ta bort eller undvika något obehagligt/något hunden inte vill ha för att göra ett beteende mer sannolikt. Exempelvis uteblir omvridandet av örat när hunden håller kvar apportbocken så länge den måste.

Klickerträning är inte heller att locka, styra och leda hunden för att tala om vad den ska göra – kom ihåg krav 2. Vi är ute efter ett djur som tänker självt.

Det handlar alltså inte bara om att använda en klicker för att vara en klickertränare. Det finns många människor som säger att de klickertränar, men i själva verket bara använder en klicker. Använder man sig av positiv bestraffning och negativ förstärkning (alltså bygger mycket av sin träning på att korrigera felbeteenden) men också av en klicker, så är det inte klickerträning, utan traditionell träning med en pryl i handen.

Foto: Lina Lyckelin (fd Wallin)

Källor:

Egtvedt, M. och Køste, C. (2008) Lydnadsträning i teori och praktik. Merkurtrykk AS

www.canis.se

www.clickertraining.com

//Lina Lyckelin, sajtvärd

 //Lina

Annons:
AnneN
2011-04-24 22:34
#1

"Klickerträning är inte heller att locka, styra och leda hunden för att tala om vad den ska göra"

Räknas inte targetstickan och andra targets som att man lockar, styr/leder hunden?Obestämd (bara en stilla undran)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

reverse
2011-04-24 22:47
#2

Kanske borde förtydliga den meningen ytterligare. Targets är en del av olika hjälper man kan ta till för att få hunden/djuret åt rätt håll och visst kan man se det som att man styr hunden. Men det som främst avses med locka/styra/leda är att man har en godis i handen och leder runt hunden till allt den ska göra, utan att den någnsin tänker själv. Eller mer handgripligen, fysiskt med din kropp, drar den i kopplet till rätt position, klappar med handen exakt var den ska lägga sig, lockar och pockar på den att vända sig om och få det spända kopplet att slakna osv. Det är ju problemlösandet och tänkandet hos hunden man vill åt. Hjälper som targets är ju endast att använda tillfälligt i början av träning och ska snabbt fasas bort.

Många klickertränare använder sig också av så kallad "lure", vilket ju faktiskt är lockande till viss del. Vissa klickertränare tycker att det är "smutsig" klickerträning, men det kan gå fortare att lära in med lure:ing än att exempelvis frishejpa fram saker. Men även med lure:ing innebär det att snabbt som attan fasa bort det, ambitionen är att ha bort det efter bara några klick.

 //Lina

AnneN
2011-04-24 23:06
#3

#2 Okej då hänger jag med, tänkte först att jag kanske hade missuppfattat något eller att jag tänkte helt fel med min klickerträning och targets, men då tänkte vi lika där ändå Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Mixxie
2011-12-25 14:19
#4

Väldigt bra! Har läst den hur många gånger som helst :)

Besök min blogg! :) 

http://sporthund.blogg.se/

MrsPugsley
2013-03-06 15:22
#5

Jag jobbar jättemycket med klickerträning även om det är klurigt ibland att komma på vad som bäst motiverar hunden i vissa situationer. Min valp har verkligen blivit jätteduktig, jag hade ingen aning om hur snabbt dom snappar upp saker och jag tror att klicker har varit till STOR hjälp.

Jag har lärt mig det mesta om klickerträning på kikopups kanal på youtube, även lite andra instruktörer i klickerträning (finns supermånga bra videor)

Nu till min fråga. Alla utomstående som jag pratat med detta om undrar hela tiden när jag ska "ta bort" godiset vid klick. Men tanken är väl inte att man ska "zona" ut belöningarna?

Jag har aldrig hört någon av instruktörerna nämna det nämligen.

reverse
2013-03-06 15:42
#6

Klick ska ALLTID (alltid alltid alltid) efterföljas av en belöning. Det finns inga undantag. Klickern är ett verktyg i inlärning. När du nått slutmålet med din hund och den kan beteendet, du har ett fungerande signalord på det som hunden lyssnar på osv - då behöver du inte ha klickern till det beteendet längre. Inlärningsbiten är ju över. (Sedan kanske du bestämmer dig för att du vill finputsa, forma om osv, men det är en annan historia). Du fasar ut hjälper som targets osv, men ALDRIG någonsin belöning efter klick!

 //Lina

Annons:
Upp till toppen
Annons: