Steg-för-steg: tricks

Korsa tassarna

2011-04-24 14:08 #0 av: reverse

Ett gulligt och roligt trick för exempelvis freestyle eller bara för att spexa lite. Hur jag lärde in det.

Jag lärde min hund detta redan när han var valp som ett av hans första mer avancerade trick och det är ett trick som alltid gått hem hos folk man visar upp det för. Flört Förkunskaper som Loke hade innan vi började lära in detta trick var vad en tass-target innebar, så han förstod snabbt när man introducerade ett objekt. Det finns flera genomgångar av detta trick att tillgå runtom på nätet och de flesta liknar varandra.

Slutmål: Hunden ska korsa sin ena tass över den andra. I den här genomgången säger vi att vänster tass ska läggas över den högra. Träna i korta sessioner, förbered exempelvis 10 godisar i fickan och när de är slut, så tar ni en liten paus.

Foto: Lina Lyckelin (fd Wallin)

Steg 1: Lär in att hunden ska slå med tassen på ett objekt. Se till att välja en tass till att börja med, för att göra det lättare för hunden. Här har vi som sagt valt vänster tass. Det är bra med ett tydligt objekt, kanske ett lock eller liknande som är lite upphöjt. Jag började först med att Loke var ståendes och satte tassen på min target och sedan fortsatte vi med honom liggandes och jag höll fram objektet för honom. Klick och belöning för rätt tass.

Steg 2: Sätt ner objektet på golvet bredvid hunden och klicka/belöna när hunden sätter tassen på target. Blir det för svårt för hunden att du placerar target direkt på andra sidan om höger tass, så gör det enklare genom att till exempel sätta target alldeles framför höger tass och sedan flytta den längre och längre till sidan om tassen när hunden blir säkrare på vad du är ute efter.

Steg 3: När hunden är säker på att sätta tassen på target, som nu ska kunna placeras på sidan av höger tass, så hunden korsar med vänster tass, så är det dags att fasa ut target. Klicka några gånger som vanligt för att hunden korsar över tassen på target. Ha exempelvis en mindre pappersbit redo i handen du belönar med och byt snabbt ut den tydligare target:en mot pappersbiten när du precis gett hunden belöning. Mest troligt är att hunden redan är så inne i vad ni håller på med att den kommer slänga över tassen per automatik. Fortsätt alltså att klicka/belöna då. Blir hunden förvirrad, så testa att dutta lite med fingret på den nya target:en för att påminna hunden om var den skulle orientera sig. Är den ändå förvirrad kan du ha gått för fort fram och behöver återgå till den tydligare target:en en stund igen.

Steg 4: Fasa ut target helt med samma tillvägagångssätt som i steg 3. Och som alltid - blir hunden förvirrad så backa ett steg. Glöm inte vilopauserna så den får tänka på annat och även bearbeta vad ni gjort. Det är nu i sista steget när hunden är duktig på att korsa tassen som du kan börja lägga på ett signalord (eller någon kroppsrörelse som signal om man föredar det, jag brukar ha både och på trick).

 

När hunden är duktig på att korsa vänster tass över den högra, så kan ni gå över till att träna på att korsa höger tass över den vänstra!

Anmäl
2011-04-24 22:29 #1 av: AnneN

Jätte bra beskrivning av hur man kan lära in detta, ska testa med Velvet Glad

Bidrar även med en bild på Velvets kullbror Mischa som ofta ligger med tassarna i kors då han är avslappnad.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 22:48 #2 av: reverse

Hahaha, den lite överlägsna, högfärdiga minen verkar komma på köpet i detta trick. Flört

Anmäl
2011-04-24 22:55 #3 av: AnneN

#2 Haha, ja visst ser de lite högfärdiga ut då de har tassarna i kors Skrattande Mischa ser dessutom ganska rolig ut på kortet för han var trött och då blir han jätte skelögd Tungan ute

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-25 15:47 #4 av: Tina-A

Vilken bra artikel :) Detta har jag inte lärt min hund, så nu ska det tränas!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2011-04-26 13:49 #5 av: [rightPAW]

Haha sådär ligger Smilla jämt! :)

Anmäl
2011-05-02 14:09 #6 av: Mistle

Vi är i full gång med det här nu! :)

Men kombinationen av att Dooley´s har väldigt mycket konstigheter för sig och att jag tydligen är skitdålig på det här ger oss vissa problem ;)

Anmäl
2011-05-06 09:08 #7 av: Chilli10

Vilken bra artikel, vill lära Chilli det här :) Men måste lära in tass-target först :)

Anmäl
2011-05-06 23:13 #8 av: Helenaaa

Här finns en bra video om inlärning Flört

http://www.youtube.com/user/kikopup#p/u/17/aLqmmn7iBVo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.