Beteenden

Förgiftade signaler

2011-10-02 02:11 #0 av: reverse

Förgiftade signaler är vanligare än du tror. Är det så att vi alla sitter hemma med "envisa" och "trotsiga" djur som inte utför det vi ber dem om för att retas med oss? ;) Eller är det i själva verket ett fall av förgiftad signal?

Detta är en översatt och förkortad version av Rebecca Lynchs Poisoned Cues – The Case of the Stubborn Dog

”När jag kom till min klients hus förra veckan var hon mycket exalterad över att få visa mig hur bra det gick för hennes hund Missy med handtargeting. ... Missy var fullt uppmärksam framför henne. Megan gav signalen, ’touch’, och presenterade sin hand. Missy slängde ett öga på handen, duckade med huvudet och satte sig för att klia sig. Megan försökte igen. Missy började sniffa på marken. Megans ansikte sjönk. ’Vi har övat hela veckan för din skull. Missy vet hur man gör. Varför är hon så envis?’”

Var Missy envis?
Hon var ivrig att delta i träningen ända fram till det ögonblick då hon fick signalordet. Hon var helt fokuserad på Megan och angelägen att få en chans att prestera. Men i samma stund som hon fick signalordet, så ändrade hon sig. För Megan var kliandet och nosandet ett trotsigt uppträdande, för Rebecca var det tecken på stress. Missy var orolig över att röra vid Megans hand. Varför? Förra veckan hade hon sprungit från andra sidan rummet för att placera nosen i Megans hand, så vad hade hänt?

Rebecca studerade Megan och Missy noga. Megan bad Missy att sätta sig ner och Missy satte gladeligen ner baken i backen. Megan klickade, berömde sin hund med en klapp på huvudet och gav henne en godbit. Rebecca fick sitt svar – det handlade om en förgiftad signal.

Vad är en förgiftad signal?
En signal (eller kommando) är det som talar om för hunden att nu är det dags att utföra ett beteende. Signalen kan vara vadsomhelst – visuell, verbal, något ur miljön, en doft, taktil osv. ”Sitt” är en vanlig verbal signal för ”sätt ner baken i backen” och är något vi tränar in. Djur kan också lära sig genom association  - Rebecca ger exemplet med skrapandet i en glasskål som en signal för hundarna att komma rusandes och göra ledsna, svältande hundar-miner för att de ska få slicka skålen ren.

En förgiftad signal uppstår när djuret associerar något olustigt med en signal. På grund av det så kommer djuret att antingen tveka med att utföra det, eller inte göra det alls. Det måste inte vara något smärtsamt, en regelrätt utskällning, hård knyck i halsbandet etc, vilket är vad man ofta tänker på som människa. Vad djuret tycker är olustigt kan vara något helt annat. Att bara dra lite i kopplet, eller luta oss över vår hund, eller, som i Missys fall, en klapp på huvudet, kan upplevas olustigt.

Folk klappar ju sina hundar och andra djur på huvudet varje dag, så hur kan det vara obehagligt?

Testa själva att klappa er strax ovanför ögonen. Tänk sedan om det vore någon annans hand. Enorma fingrar närmar sig era ögon för att sedan rufsa omkring, vilket inte känns helt skönt heller.

Så fort Missy insåg att hennes placerande av nosen på Megans hand skulle åtföljas av klapp på huvudet, så valde Missy att undvika klappen på huvudet genom att undvika att nudda nosen vid Megans hand. Hon var inte envis, hon ville inte att man rörde vid henne på detta sätt. Ägaren Megan älskar ju sin hund och trodde att hon belönade – allt handlade om misskommunikation.

Förgiftade signaler är vanliga. Djurets namn i synnerhet och ”kom”. En hund lär sig att kommer jag när matte ropar så åker kopplet direkt på och jag måste gå in där det är tråkigt, eller matte blir arg ibland när jag kommer fram (när hunden varit för långsam). När hunden gjort ”något dumt” och ”måste” läxas upp så säger folk hundens namn upprepade gånger i samband med att den får en utskällning. Folk korrigerar med ”Fido! Nej!” och det blir otrevligt.

Vad gör man åt det?
Det är inte så svårt att fixa när man vet om det. Omlärning av beteendet och ett nytt signalord. Och förgifta inte det nya! Studera era djur i olika situationer för att lära er deras språk. Hur ser de ut när de vilar? När de leker? Går genom parken? Får en klapp på huvudet?

Foto: Lina Wallin

 

//Lina Wallin, sajtvärd

Anmäl
2011-10-03 14:35 #1 av: PetraKarin

Väldigt bra och tänkvärd artikel!

Anmäl
2011-10-03 17:39 #2 av: pius314

kanonbra artikel!

helt i linje med vår tränare på kursen som har som devis att hundens namn BARA får användas vid roliga saker och helst vikas till inkallning... (som såklart man ska göra många gånger med belöning innan till slut kopplet ska åka på...)

 

har inte tänkt på det där med klappar på huvudet, ska spana in hunden mer noggrant och se vad han tycker om detta... :-)

Anmäl
2011-10-03 18:07 #3 av: reverse

Angående koppel som åker på (för visst är det ju ofta så att vi ropar in hunden när det är dags att koppla och röra sig vidare) så behöver det ju inte bli tråkigt bara för att kopplet är på. Fortsätter man efter det att göra kul saker även med koppel på, så blir det ju inte förknippat med tråkigheter. Glad

Anmäl
2011-10-06 12:46 #4 av: [arlington]

Verkligen tankvärd artikel! Har märkt olust hos min lilla vän i endel situationer när hon förväntas göra något och har saknat ett riktigt begrepp för det. Jag har nog jobbat fel med att istället försöka framkalla positivitet vid dessa kommandon. Ska genast sätta mig och fundera ut nya ord för de hon reagerar så på!

Tack så jättemycket! :'D

Anmäl
2012-03-11 00:57 #5 av: Pilon

spännande skrivet! bra artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.