Steg-för-steg: tricks

Smådjursagility med klicker

2011-10-27 23:16 #0 av: [Jessica_91]

Jag började först fundera på att försöka klicka in mina gerbiler när jag såg användaren MouseAgilitys videor på youtube. Hennes möss kan göra otroligt roliga och söta små trick. Men som med mycket annat så blev det aldrig av.
 Några månader senare dök det upp en tråd på gerbilerifokus; "Klickerträning med gerbil" där sajtvärden undrade om det gick att klickerträna gerbiler. Mina två äldsta gerbiler är duktiga på agility så jag tänkte att jag skulle pröva och se.
 I den här artikeln berättar jag om jag har gått till väga och vad jag har fått för resultat!

Att tänka på/Vad man behöver

 • För att träna smådjursagility så behöver man så klart först och främst ett smådjur! Vilken sort spelar inte så stor roll, har sett gerbiler, hamstrar och möss mm som är jätte duktiga på agility.
 • Det viktigaste är hur individen är, djuret behöver vara motiverat av godis och det är fördelaktigt om det följer efter din hand (eller senare targetstick) för att få en godibit.

 • En klicker eller bläckpenna, helt enkelt något som klickar och låter likadant varje gång.

 

 • Location, location, location! Har man lugnare djur så kan det säkert funka bra att träna på en säng eller ett bord. Har man djur med mycket spring i benen så funkar det extremt dåligt enligt min erfarenhet. Så fort jag försökt träna någon av gerbilerna på skrivbordet så vill dem bara ner ner ner. Är ju så spännande att vara utanför buren, inte har dem lust att snällt göra som matte vill!
  Har man såna här djur så är det lättast att träna i en lekhage alt. ett säkert rum. Då kan djuret få springa av sig lite och utforska så att det lättare kan fokusera sedan.

 • Varierat, lämpligt godis i lagom mängd! Det kan vara väldigt svårt att inte använda för mycket godis när man tränar, speciellt när djuret håller på att göra framsteg. 

 • Ta bort hinder eller övrig rekvisita så fort ni är klara, djuret ska få belöning VARJE gång det gör rätt. 

 • Kom ihåg att även djur har olika dagar, respektera om djuret inte alltid vill träna när du vill det. Det ska vara kul för både dig och djuret!

 

Exempel på en agilitybanaAgility - Hoppa bana

Jag började träna agility med Iris och Lilly flera månader innan jag började med klicker. Det är alltså inga problem utan eftersom det egentligen är relativt lätt (de ska ju faktiskt bara över ett hinder) men ju mer man klickar vid belöning desto fortare lär ju sig djuret att klick = rätt, godis! 

Lättast är att börja med ett vanligt hopphinder, jag har gjort mina själv men vill man kan man så klart köpna egna, förslagsvis hopphinder till leksakshästar. Höjden får man justera beroende på art och ålder på djuret som ska hoppa.

Sen så är det inte så komplicerat, led eller locka djuret över hindret och klicka när det är över och får godis. Fortsätt så men ge ibland djuret en chans att få göra det utan din vägledning. 
Upptäckte med mina gerbiler att det kan vara väldigt stor skillnad på hur fort de lär sig. Lilly och Iris som var fullvuxna (6-8 månader) lärde sig på nolltid, efter tre dagar så började de hoppa 3 hinder självmant.
Mina yngre gerbiler, Gimli och Lea (4,5 resp. 3,5 månader) har däremot tagit ett par veckor på sig i alla fall. 

I den här videon demonstrerar de fyra tjejerna steg-för-steg:
http://www.youtube.com/watch?v=2e39TNU5wJo

Först när mina gerbiler lärt sig hoppa 1 hinder självmant så lägger  jag till fler, de kan behöva lite vägledning i början men det har gått fort för alla mina att gå från 1 till 3 hinder.

Sen så finns det ju flera andra hinder, mina är inspiererade av hundagility.
När mina geribler lärt sig hoppa över några vanliga hinder så har jag börjat träna dem med ett annat sorts hinder, t.ex tunnel, separat. När de vet hur de ska göra så sätter jag in det nya hindret i banan.

Klicker + handträna

Många smådjur kan man inte gosa med men man vill ju i alla fall att det ska kunna komma upp i handen självmant. 
I videon under tränar jag lite med min nyaste gerbil Pandora som kommer från ett omplaceringshem. Hon är lite skygg men väldigt nyfiken så jag passar på att använda klickern när jag försöker göra henne tamare. Förhoppningsvis kan jag senare lära henne trick om jag lyckas klicka in henne.

http://www.youtube.com/watch?v=b4bM9AHWXiQ

Videon demonstrerar även hur praktiskt det är att ha ett lockljud till sina smådjur, speciellt om man som jag har har djuret/djuren på en ganska stor yta.

Ringa på klockor och rulla på rullar!

När jag bara tränade agility så tyckte jag alltid att Lilly och Iris verkade vara lika duktiga, Lilly var något snabbar bara. Då jag tog upp klickerträning märkte jag dock att Iris var betydligt mer lättlärd än Lilly. Kanske inte mer lättlärd, men hon tog mer initiativ vilket ju kan vara ganska viktigt när man klickertränar.

Steg för steg hur Iris lärde sig att rulla på trådrullen:

 1. Hon blev belönad varje gång hon nosade på rullen
 2. Hon blev ivrig eftersom hon visste att jag ville att hon skulle interagera med rullen så hon började ta på den med tassarna
 3. Om jag placerade rullen framför henne så kunde hon ibland putta fram den med nosen eller tassarna
 4. Jag slutade belöna en del gånger då hon "bara" tog på rullen, ibland fick hon belöning ändå för att bevara hennes intresse
 5. Hon märkte att det som lönade sig mest var att rulla på rullen

Både Lilly och Iris förstod fort att jag ville att de skulle göra något med rullen. Skillnaden är att Lilly efter några dagars träning fortfarande bara rör på rullen med nosen medan Iris har börjat rulla på den.

http://www.youtube.com/watch?v=08oKWmLDATM

Samma sak när jag skulle lära dem att ringa på en klocka, Iris började boxas med klockan första dagen vi tränade medan Lilly fortfarande bara petar på den med nosen.

http://www.youtube.com/watch?v=Qc8pWp8V8kY

Principen är i alla fall samma, börja belöna så fort djuret interagerar det minsta med rekvisitan du använder och förhoppningsvis kommer djuret själv efter ett tag ta på/putta/lyfta etc. 

Oavsett hur man vill börja klickerträna sina små så är det viktigt att vara konsekvent. Det kan ta ett tag men om man har tur så upptäcker man en dag hur ens djur reagerar på klickern och kommer springande till dig för att hämta sin belöning.

Kolla gärna MouseAgilitys youtube kanal där man kan få mycket inspiration och tips om flera olika trick: http://www.youtube.com/user/MouseAgility

Anmäl
2011-10-27 23:46 #1 av: reverse

Gerbiler är ju himla gôlliga. "På min tid", när jag var liten, så hade jag några stycken ett tag, men jag kan inte minnas att jag någonsin såg annat än agouti-gerbiler. Skrattande

Anmäl
2011-10-27 23:58 #2 av: [Jessica_91]

#1 Ja jag är smått förälskad i de små liven ^^. Måste vara kul att få se hur det dykt upp nya varianter. Själv tycker jag t.ex det är jätte kul att det på senare tid börjat avlas fram gerbiler med andra hårlag!

Anmäl
2011-10-28 09:42 #3 av: PetraKarin

Åh vilken inspirerande artikel! 
Ni är duktiga, du och dina små Glad

Och jag är grymt imponerad över dina fina agilityhinder!

Anmäl
2011-10-28 11:29 #4 av: [Jessica_91]

#3 Tackar och bugar ^^!

Anmäl
2011-10-28 22:01 #5 av: ks.gerbil

du, lilly och iris är jätte duktiga! men de där musarna var.... jag vet inte vad jag ska säga! de var som små hundar! nu vill inte jag att någon ska tro att jag säger att du jessica inte är duktig! så här tror jag du är bara ett steg under de musarna! så fortsätt att träna så mycke så möjligt så är du där om några veckor! (jätte duktiga iris, lilly och du jessica) :)

Anmäl
2011-10-28 22:04 #6 av: [Jessica_91]

#5 Haha tack! Dock tror jag aldrig att mina gerbiler kan bli så duktiga, möss och råttor är en klass för sig när det kommer till att lära sig trick Glad

Anmäl
2011-10-28 22:47 #7 av: reverse

Vi vill givetvis se mer, både filmer och artiklar, från er sedan när er repertoar med tricks bara blir större och större. SkrattandeFlört

Anmäl
2011-10-28 22:54 #8 av: [Jessica_91]

#7 Ja om det går att lära dem (well Iris tror jag ju mest på) mer grejer så lägger jag gärna upp mer videor ^^.

Är jätte sugen på att försöka lära Iris att apportera eller i alla fall lyfta saker med munnen men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga. Kanske smeta något mumsigt på en miniatyrapportbock? Ska testa i alla fall så får vi se, gerbiler förflyttar ju både mat och bomaterial i munnen så kanske inte är så svårt ändå ^^.

Anmäl
2011-10-29 09:17 #9 av: ks.gerbil

men om du gör en apport boll av toa-lätt  inne i buren så kanske de börjar försöka ta den till buren och då klickar du. tror du det skulle gå

inget är omöjligt och jag tror att du är bara ett steg under musen och du kan lära iris och lilly att spela basket eller nåt! du kan klara det! inte som jag som inte har talamod men försöker mitt bästa för att ta det långsamt :P

Anmäl
2011-11-03 11:32 #10 av: Flöffo

Bra artikel!Jag har tränat min hamster innan jag läste tråden så jag vet redan det mästa men det med att rulla ringa på klockor har jag allrig hört om förrens nu.Så det visste jag inte men nu vet jagGladSen är det en jätte bra artikel för dom som precis har börjat med det!Jätte bra i alla fall FlörtSkrattande

Anmäl
2011-11-03 11:33 #11 av: Flöffo

Alla ni är duktiga både du och dina små gerbiler!

Anmäl
2011-11-03 11:51 #12 av: [Jessica_91]

#10 Vad kul att du tränar med din hamster! Skrattande Du får gärna lägga upp en video här i tråden (även om du inte använder klicker).

Tack så mycket ^^!

Anmäl
2011-11-05 10:49 #13 av: Flöffo

#12 jo jag använder klicker men han är inte såå duktig är kanske senare Oskyldig

Anmäl
2011-11-05 10:49 #14 av: Flöffo

än ska det stå istället för är Oskyldig

Anmäl
2011-11-30 21:15 #15 av: Cochon

Haha, super kul med din mini-agility bana, och super duktiga små pluttisar. :D

Anmäl
2012-01-10 00:17 #16 av: Cerrolyn

Hahaha gud vad gulligt när den ringde i klockan.

"Nu vill jag ha godis." *pling pling* Åh vad duktig jag har varit på att dressera matte.

Kyss

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-01-10 12:51 #17 av: [EllenAlicia]

bravo ;)

Anmäl
2012-01-10 12:59 #18 av: [Jessica_91]

#16 HAHA ja hon är inte helt dum Flört

#17 Tackar! ^^

Anmäl
2012-01-11 16:53 #19 av: ks.gerbil

16# haha.. Dressera matte ;) tänk så tänker dem verkligen så :D då blir det som en lyxig hotel där det bara är att ringa så kommer de med mat XD

Anmäl
2012-02-02 18:30 #20 av: Flöffo

Nu har jag provat det med klockor och då har han lärt sig det nu!Så nu kan han: agility , snurra, tass, stå på två ben,plingra på klockor och vi tränar på att "prata" också Glad

Anmäl
2012-02-02 18:48 #21 av: [Jessica_91]

#20 Wow, duktig liten hamster du har Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.