Annons:
Etikettom-klicker-begrepp-termer-etc
Läst 9729 ggr
reverse
2012-01-26 00:40

Varför inte bara använda ett ord?

En vanlig fråga som jag får är varför man inte bara kan använda ett ord istället för en klicker. Många använder framgångsrikt ett ord i sin träning, men här ska vi ta upp lite varför en markör som klickern är mer effektiv.

En av grundpelarna i klickerträning är just att använda en markör för att markera rätt beteende när man lär in något. Inom hundvärlden är klickerdosan det vanligaste, medan exempelvis delfintränare använder en visselpipa. Men kan man då inte istället bara säga exempelvis ett kort "ja" eller "bra"? Visst, det funkar bättre än att bara försöka håva fram en godbit i rätt ögonblick. Men det är inte lika effektivt som en klicker. Forskning visar att klickljudet går direkt via amygdalan, en mer primitiv del av hjärnan, och konditionerar en snabbare och långvarigare glädjerespons än bearbetning via den vanliga kognitiva delen av hjärnan gör. Bevisen från hundskolor som testat båda sätten (ord/klicker) tyder på att hundar och ägare lärde sig 50% snabbare när markörsignalen var ett klick istället för ett ord.

Ett klick är lätt att höra, ord är inte det. Ett klick är konsekvent, medan ord varierar från ögonblick till ögonblick och person till person - klicket förändras inte. Tajmingen på ett klick är lätt att urskilja - även nybörjare märker om de klickade i rätt ögonblick eller var lite för sena. Samma distinktion har vi svårt att göra med ord.

Slutligen så förmedlar ett ord som "ja" eller "bra" en känsla av socialt godkännande. Vad gör det om du uttrycker en positiv känsla? När du använder en klicker - får du inte det du hade i åtanke, så väntar du bara på nästa tillfälle att klicka. Vid användandet av ett ord dock, så kan du känna besvikelse och frustration när du inte kan säga ja/bra och din hållning kan i själva verket säga "nej!". Inlärningsprocessen avstannar eller saktar ner genast om hunden känner sig straffad. Att spara socialt beröm till social interaktion och använda en entydig mekanisk markör som endast betyder "du gjorde rätt!" för hunden kan påskynda inlärningen och till och med avlägsna stress.

Foto: Lina Lyckelin (fd Wallin)

//Lina Lyckelin

Källor: Karen Pryor

 //Lina

Annons:
Cola&Bacardi
2012-01-26 09:32
#1

Bra Artikel! :)

Mvh Linnea 

[EllenAlicia]
2012-01-26 16:09
#2

bravo :D

Sehvrin
2012-01-27 12:53
#3

Jag använder ord ("bra") till min ena katt och klicker till min andra. Jag känner att det är lättare att använda klicker då det är svårt att får ordet att låta likadant hela tiden. Men eftersom jag tränar katterna i närheten av varandra så vill jag ha olika signaler. Dessutom är katten som jag använder ordet till lite rädd för klicket.

Det finns dock en fördel med att använda ord och det är att man kan använda båda händerna i träningen. Detta är bra om man som jag tränar skygga/halvskygga katter och tänker socialträna dem (lyfta upp osv där man behöver två händer)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Mixxie
2012-01-28 14:04
#4

Bra artikel! :)

Besök min blogg! :) 

http://sporthund.blogg.se/

Chieko
2012-01-30 18:41
#5

Superbra! Det är skönt med argument för varför man använder klickern!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

MandaZimba
2012-02-21 11:41
#6

Bra jag har inte använt klicker så nu fick jag veta lite varför man skulle använda detFlört

Annons:
Cahira
2013-10-12 05:46
#7

Jag brukar likna det med prassel av en påse. Många hundar, katter, barn och vuxna blir nyfikna och kanske börjar vattnas i munnen av ljudet av prasslet av en godispåse till exempel. :) Ljud förknippas snabbare än läten säger jag, även om läten (ord) funkar det med, även om det kan ta lite längre tid. :) 

Jag har använt både ord (yes! svårt att säga yes! i negativ ton) och klicker och jag håller med om att läte (ord) är långsammare och mindre motiverande än en klicker, även om min klickerhund reagerar lika lyckligt av ett yes. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: