Tricks & Aktivering

Lära in - stänga dörren efter sig

2011-11-11 00:34 #0 av: jonnson

Det är så att jag gärna sover med stängd sovrumsdörr, åtminstone igenputtad men sällan stängd helt med handtaget.
Efter att jag har varit ute på sista kissrundan med hunden, så ligger han gärna och gnager på sina ben eller leker med leksakerna en stund - fråga mig inte varför eftersom han är dödstrött innan vi går ut och är som en zombie under hela promenaden..

Hur som helst, problemet är ju då att jag måste gå ur sängen för att putta igen dörren så snart Milo behagat komma in i sovrummet och lägga sig för natten. Går det att lära honom att putta igen dörren själv? Och isf, hur gör jag?

På senare tid har han även vaknat på nätterna för att gå upp och dricka. Då måste jag alltså ur sängen igen, öppna dörren, stå där och vänta under tiden han dricker, för att sen stänga dörren när han kommit tillbaka och lagt sig. Går det att lära honom att öppna och stänga dörren själv, gärna utan kommandon eller att jag ens behöver vakna på sikt?

Det är en liten hund jag har, i storlek med en katt, så det är inte tal om att "ta i handtaget". Dörren öppnas inåt i sovrummet, och det är alltid ett par cm dörr att "ta i" när den bara är igenputtad och inte stängd med handtaget. Finns det någon möjlighet att Milo kan lära sig att på DEN dörren får man kraffsa för att den ska öppnas/puffa upp den med nosen eller tassen, men inte på andra dörrar?

Lite virrigt förklarat kanske vad det är jag vill ha hjälp med. Men hoppas ni förstår ändå :)

Anmäl
2011-11-11 13:51 #1 av: PetraKarin

Jag förstår precis vad du menar och tror absolut att det går att lära in men det kanske tar ett tag och mycket träning för att han ska göra det utan någon form utav kommando och varje gång.

Någon av de här artiklarna/länkarna kanske kan vara användbara för att komma igång: 
http://www.canis.se/bibliotek/?mid=263&s=7
http://www.hundakademin.com/tips.html
http://www.clickertraining.com/node/289 
http://www.clickertraining.com/library

 

Anmäl
2011-11-16 10:19 #2 av: pius314

nu har jag inte kollat länkarna i #1 men kom spontant att tänka på att man kan ha ett dragsnöre/rep som sitter i handtaget, så han kan dra i det med tänderna...

Lycka till!

Anmäl
2011-11-16 14:01 #3 av: PetraKarin

#2 Ja precis :) För att öppna den åt ena hållet, åt andra hållet lära in target så att han puttar dörren.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.