Om klicker, begrepp, termer etc

Olika hjälpmedel

2011-04-23 21:09 #0 av: reverse

En liten genomgång av några olika hjälpmedel som är vanliga inom klickerträning.

Dessa hjälpmedel använder jag för hund och katt, men principen med de olika sakerna är densamma även om det exempelvis skulle vara en liten mus.

Foto: Lina Wallin

Klickern: Ja, den är ju den vanligaste prylen man hittar hos en klickertränare. De ser olika ut och låter olika. På bilden är det två olika klickers, den ena är en plastlåda med en metallplatta i, som låter ganska högt. Den andra är en tystare klicker där man pressar på en knapp. Man kan också använda en visselpipa, som delfintränare gör och tränar man små djur som möss, så kan det räcka med en kulspetspennas knapp. Andra använder enbart sin röst och säger ett kort ord/ljud när djuret gjort rätt. Problemet med det sistnämnda är att din röst kan låta olika från dag till dag, beroende på humör och massa faktorer, medan de andra prylarna låter likadant varje gång.

Target-stick: En pinne med en liten kula i ena änden. Jag har en teleskopspinne, men egentligen kan man lika gärna göra en egen target-stick av exempelvis en blompinne som man kilar fast en flörtkula längst ut på. Det man vill är att hunden (i det här fallet) ska dutta med nosen på själva kulan. Man lär in det som ett mål för hunden, vilket därefter gör att man kan använda pinnen i träning av andra tricks, som att gå bakom dig, ställa sig på bakbenen etc. Det är oftast lättare att fasa ut en target-stick än om du använder din egen kropp.

Tass-target: Principen är densamma som med target-stick, fast nu ska hunden använda tassarna. Det är vanligt att en musmatta används som tass-target. Det underlättade att komponera bilden ovan för att min hund vet att han ska sätta tassen på musmattan till exempel. Beroende på vad man ska träna in, så kan vad som helst fungera som en target. En bok, ett lock, en bräda, ett pappersark... När jag ville få min hund att göra fina ingångar på min vänstra sida vid inkallning så lärde jag honom först att ställa sig med framtassarna på en bok och sedan att snurra på stället (vilket även är bra för att lära hunden bakdelskontroll). Jag kunde sedan ställa mig intill och klicka honom för att han svängde in snyggt vid min sida. Då slapp jag använda mig av min kropp för att visa honom var jag ville ha honom och det var mycket lättare att fasa bort boken under hans tassar än om jag skulle hjälpa till mycket med min kropp.

Post-it: Dessa lappar är också tacksamma att lära in som targets. Jag använder dem som nostarget, men andra använder dem som tass-target eller både och. Vill man lära sin hund att stänga lådor, trycka på lampknappar och annat, så kan en post-it-lapp vara en tacksam hjälp på vägen.

Kroppen: Man kan lära in delar av sin kropp som target, allt beror på vad man vill uppnå och det är bara fantasin som sätter gränser för vad som kan vara en target. Att lära in exempelvis sin hand som en nostarget kan vara bra till mycket. Eller varför inte sitt knä, pekfingret eller näsan?

 

Vad använder ni som target?

Anmäl
2011-04-24 13:56 #1 av: AnneN

Som target har jag en targetstick med klicker (smidigt och bra), ibland har jag handflatan som target, som tasstarget har jag använt lite olika beroede på vad som funnits nära till hands, tex musmatta, grytlock, böcker, skrivblock, mm.

Då jag lärde henne att trycka på lysknappar så använde jag post-it lappar som nostarget.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-04-24 14:31 #2 av: reverse

Är det den där target-stick/klickern som typ är grön och lila? Hur har den hållit? (Jag har läst recensioner på utländska sidor där de klagat på att den gått sönder lätt). Har det varit några problem? Lite OT här, men jag vill veta om man ska bemöda sig att lägga pengar på en. Tungan ute Kan se fördelen med att inte ha alla händer upptagna med hjälpmedel.

Anmäl
2011-04-24 14:44 #3 av: AnneN

#2 Ja den är lila med gröna detaljer, tycker den är toppen bra har haft min över 2 år nu och den är välanvänd inga problem med att den är trasig eller så. Har ju en hund som kan bli nog så ivrig bland i träningen så hon har bitit och kampat med den nån gång, sprungit rakt in i den från alla håll och kanter och den håller än idag, är som nyskick fortfarande, så jag är nöjd med den.

Ja det är en stor fördel, speciellt om man är där man måste ha koppel på hunden för annars ska man då hålla reda på koppel, klicker, pinnen, belöning = man måste vara bläckfisk för att klara det. Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-05-06 16:10 #4 av: MajaL

Vilken bra artikel! Ska defenitivt använda denna när jag skaffar hund om ett tag. :)

Anmäl
2011-05-09 17:36 #5 av: PetraKarin

Hittills använder jag handflatan-nos, rund postit-tass, liten postit-nos, targetpinne-nos.
Än så länge är det bara dutt på föremålen men jag hade tänkt försöka få det till att hon fryser på targeten istället.

Jag vill också lära in någon filt eller handduk som target, kan ju vara praktiskt att ha med i bagaget. Men jag har inte bestämt hur jag ska lägga upp det ännu och om hon får vara som hon vill på mattan eller om hon måste ligga.

Anmäl
2012-11-12 18:23 #6 av: Searchingmoonwolf

Blev häromdagen och fundera på i hur stor utsträckning "kan/ska" man använda sig av hjälpmedel i klickerträning. Jag är ingen vän av använda lockning.

Har jag fått det om bakfoten, när det gäller klickerträning, att man så långt som möjligt inte ska använda sig av hjälpmedel (tejp på nosen) för att få "blyg" (tassen över nosen), stolar, tasstarget (så att hunden har lättare att lära sig backa), targetstick för att lära in slalom mellan benen, etc. etc. Vad är då hjälpmedel egentligen. Är det dessa fysiska saker som har nämnts i artikel (vilken är jättebra!) eller kan det även kallas "hjälpmedel" när man kastar godis mellan hundens framben när man försöker shejpa fram backandet? Jag har tänkt mig att man ska helt och hållet låta hunden komma fram till va man vill. Kanske jag har gjort det för svårt för både mig och hunden...? Rynkar på näsan

Anmäl
2012-11-12 20:29 #7 av: reverse

Att locka och leda hunden (djuret) räknas i stor utsträckning som "smutsig" klickerträning. En av grundpelarna i klickerträning är att djuret ska tänka självt så mycket som möjligt. Skillnaden på att använda en godisbit för att locka hunden att göra något och att använda en inlärd target är dock ganska stor. Lockar du hunden att sitta med hjälp av en godisbit som du höjer över huvudet på den exempelvis, så är hunden bara inställd på godisbiten. ¤Mat¤ En inlärd target är ett mål som kan leda till belöning. Vi utför alltså fortfarande en uppgift när vi använder en target. Men alla former av targets ska bara användas ett fåtal gånger i början och snabbt fasas ut, är grundtanken. Det är såklart inte omöjligt att freeshape:a hunden att stänga kökslådan (trycka nosen mot) genom att förstärka småsmå steg närmare sluttricket. Men betydligt enklare och snabbare att använda exempelvis använda en post it-lapp (som lärts in som en target) på avsedd plats på kökslådan de första gångerna och fortsätta därifrån, kräva mer tryck, att lådan stängs mer hela tiden osv.

Anmäl
2012-11-13 13:59 #8 av: Searchingmoonwolf

#7 Tackar! Att man kan glömma så fort saker som att hjälpmedel är juh faktiskt inlärda grejor.

Hur skulle du då lära in t.ex. "blyg"...?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.